Muziekvereniging

Excelsior Bergambacht

De Melody Percussion Band (MPB) is een decennium geleden ontstaan uit de drumband van Excelsior. Na jaren op het hoogste niveau (eredivisie) te hebben gespeeld, waren de leden toe aan een nieuwe uitdaging. Die werd gevonden in het maken van melodische muziek. Na éénmaal een concert van Concordia uit Krimpen aan de IJssel te hebben gezien, was een groot aantal leden bevangen met het virus. Met het aanschaffen van een tweedehands marimba, een nieuwe xylofoon en een marching bell was het ijs gebroken.

Melody percussion

IJverig werden er, onder leiding van Theo Ooms uit Schoonhoven, eenvoudige melodieën ingestudeerd en het eerste optreden kon worden gegeven op onze uitvoering van 1998. Dat de keuze tot omvorming niet verkeerd was, bleek snel uit het feit dat zeer enthousiast werd gereageerd door het publiek. Dit gaf de leden een nieuwe impuls om groter en beter te worden. Het enthousiasme is niet alleen beperkt gebleven tot de leden. Een groot aantal mensen heeft zich aangemeld als nieuw lid van de MPB om samen nog mooiere muziek te kunnen maken. In een zeer kort tijdsbestek werd het aantal muziekinstrumenten uitgebreid zodat de MPB tot een volwaardige groep groeide.

Gegroeid

Na een aantal jaren met Theo Ooms te hebben samengewerkt, werd het tijd voor nieuw bloed in de gelederen. Na lang aandringen zijn Jan de Kwant en Martien Slingerland bereid gevonden om de MPB op een hoger niveau te brengen. Zij zijn degenen die Concordia uit Krimpen aan de IJssel hebben gevormd tot een van de betere MPB's van Nederland. In 2020 is afscheid genomen van beide heren is -midden in een coronaperiode- Theo Vet aangesteld als nieuwe instructeur.

Ongestemd slagwerk

Omdat Excelsior niet alleen als orkest optreedt maar ook marcheert, is besloten de drumband niet vaarwel te zeggen. Leden van de slagwerkgroep die lopen samen met de fanfareleden buiten op straat als drumfanfare. Natuurlijk moet ook hier voor gerepeteerd worden. Peter Boegheim (drummer bij de MPB en fanfare) begeleidt de slagwerkers bij het instuderen van de marsen die buiten op straat gespeeld worden.

Voor de opleiding van nieuwe slagwerkers zorgt Excelsior zelf. Drie leden van de slagwerkgroep leiden de jonge nieuwe slagwerkers zelf op. Op donderdagavond wordt vanaf 18.00 uur veel energie gestoken om ze klaar te stomen voor het "grote" MPB. Die laatste begint rond 19.45 uur met de wekelijkse repetitie, die duurt tot 22.00 uur. Net als de fanfare repeteert de MPB in Café en zalencentrum De Waard.

Kom eens kijken

Als u zich geroepen voelt tot het maken van melodische muziek, dan bent u natuurlijk van harte welkom om een keer bij de repetitie van de MPB te kijken. U zult merken dat u snel wordt gegrepen door het onspannende gevoel dat muziek maken geeft. U kunt natuurlijk ook informatie opvragen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hij kan antwoord geven op al uw vragen.

Graag tot ziens op donderdagavond!