Muziekvereniging

Excelsior Bergambacht

De gemeente Krimpenerwaard heeft in haar Subsidieplan 2019 de subsidie voor Excelsior van ruim €7000 verlaagd naar €0. Dit terwijl de subsidies voor veel andere muziekverenigingen juist behoorlijk omhoog gaan. De gemeenteraad moet op dinsdag 16 oktober de bedragen vaststellen voor o.a. alle cultuursubsidies en daar zal het bestuur gaan inspreken en wellicht laten we op een andere manier van ons horen.

Excelsior heeft gespaard voor uitgaven om in dit jaar een paar grote uitgaven te kunnen doen: nieuwe concertkleding en nieuwe instrumenten. Het lijkt erop alsof de vereniging gestraft wordt voor duurzaam financieel beleid. Excelsior is een van de grootste en oudste muziekverenigingen van de Krimpenerwaard en heeft een groot aantal leerlingen. Volgens het huidige plan moeten we per leerling zo'n 400 euro toeleggen op de muziekopleiding, terwijl er in andere delen van de gemeente muziekeducatie rijkelijk gesubsidieerd wordt.

Daarnaast is de subsidieverlening voor muziekverenigingen in de Krimpenerwaard scheef verdeeld. We hebben zelf een vergelijking van subsidieverlening aan muziekverenigingen en muziekscholen over 2017-2019 gemaakt en daaruit blijken enorme verschillen die ook nog eens tussen de kernen onderling toenemen. Ons gehele betoog is hier te lezen.